Online betting

Betting är engelska för vadslagning vilket är ett urgammalt fenomen, att försöka förutse en framtida händelse och satsa pengar på utfallet. Vadslagning har sedan länge varit mycket populärt vid idrottsevenemang.

Sverige

I Sverige har det varit särskilt populärt med vadslagning gällande fotboll. I och med idrottsrörelsens framväxt i Sverige under det tidiga 1900-talet blev det ett folknöje att gå och titta på idrott. Det blev också ett folknöje att satsa pengar på utfallet av matchen och en blomstrande illegal spelmarknad växte fram. För att få bukt med den illegala spelmarknaden och för att få del av vinsterna infördes ett spelmonopol vilket innebar att spel om pengar endast fick ske via det statliga spelbolaget.

I och med spelmonopolet kanaliserades allt spel på idrott till fotboll genom AB Tipstjänst (föregångaren till dagens Svenska Spel) och de spel som erbjöds var under lång tid stryk- och måltipset. Det har dock alltid funnits människor som velat ha andra spel än de spel som staten erbjöd, spel med bättre odds, spel på annat än fotboll, spel med högre insatser bland mycket annat. Dessa människor var under lång tid hänvisade till illegala bookmakers och illegala spelklubbar.

Nutid

Internets framväxt gjorde det möjligt för fler aktörer att etablera sig på marknaden och ett antal svenska aktörer erbjöd redan under slutet av 90 - talet spel online under friare villkor, med bättre odds och på annat än fotboll. Staten under ledning av Svenska Spel agerade kraftfullt gentemot dessa aktörer, med det enda resultatet att aktörerna flyttade utomlands, till länder med mindre restriktiv lagstiftning.

I många andra länder har det fungerat på liknande sätt.

Online betting eller online gambling?

Termen betting betyder i spelarkretsar att man satsar pengar på något, oftast på sport men det kan vara på egentligen på vad som helst: Inom sport betting kan man, förutom att satsa på vilket lag som kommer att vinna, hos vissa online betting företag, satsa på vem som kommer att få gult kort, vem som får nästa hörna. Detta kallas för live betting och det går alltså att satsa under pågående match hos vissa bolag. Det går ofta också att satsa på annat än sport, man kan ofta satsa på vilken politiker som kommer att vinna ett val, vem som kommer att vinna melodifestivalen mm. Betting sajterna erbjuder oftast också andra typer av spel och bettingen är en del av ett komplett online casino.

Aktörer

Det finns ett stort antal aktörer på marknaden som erbjuder online betting. En av aktörerna är Svenska Spel. Deras betting tjänst, Oddset, erbjuder online betting på sport.

Andra bolag som erbjuder online betting är bland annat Bwin som är en av de största aktörerna i världen på online betting. Andra aktörer är Unibet, Betson och Ladbrokes.

Fördelen med de utländska betting bolagen jämfört med Svenska Spel är främst utbudet av spel, hos Bwin kan man till exempel spela på över 90 olika sporter. Oddsen kan också vara bättre hos de utländska online betting bolagen. Hos de utländska bolagen kan man ofta också få en bonus man kan spela för när man registrerar sig.