Nybörjarguide till Roulette

Roulette är ett hasardspel, det vill säga ett turspel. Ordet hasard kommer från det franska ordet hazard som betyder tur eller tillfällighet. I roulette gäller det att ha tur för så mycket skicklighet går det inte att lägga in i spelandet. Visst finns det olika strategier, men ytterst är det slumpen och kulan som avgör. Möjligen kan en strategi vara värd att nämna, att sluta spela i tid innan du har spelat för mer än vad du har råd med.

Två varianter av Roulette

Den ursprungliga roulettesnurran, den franska, hade 37 fack, 0-36. Då roulette emigrerade till Amerika ville casinoägarna ha större vinstmarginal så de lade till ett fack med en dubbelnolla, vilket ökade bankens övertag till det dubbla. Det betyder för dig som spelare att vill du ha större vinstchans ska du välja den franska varianten.

Spelbordet

Det franska roulettebordet har ett roulettehjul med 37 fack som är svarta eller röda, 18 av varje färg medan nollan skiljer sig från dessa genom att vara grön. På bordet ligger en duk med nummer och intervall samt plats för att satsa på färg. Insatserna lägger man direkt på duken på vad man vill satsa på. Ju mer avgränsad en insats är desto högre blir vinsten men även risken blir högre. För att skilja de olika spelarnas insatser åt har markerna olika färger.

Insatser

Två typer av insatser kan man göra, inside- och outsideinsatser. Insideinsatser är sådana som läggs på ett nummer eller en grupp av nummer. Outsideinsatser görs genom att lägga sin insats på färger, udda eller jämnt eller på en större grupp nummer. Tar du en stor risk och satsar på ett nummer får du om du vinner 35 gånger din insats medan om du satsar på 18 nummer som en färg eller udda nummer får du bara en gång insatsen.

Du kan satsa på två nummer genom att lägga dina marker på linjen mellan de två numren och det ger 17 gånger pengarna tillbaka. Tre nummer läggs på kanten av en rad och ger 11 gånger insatsen. Man kan även satsa på fyra nummer genom att lägga insatsen på korset där de fyra rutorna möts och som ger åtta gånger pengarna. Det går även att satsa på 12 nummer och det finns rutor för de första 12, andra 12 eller de högsta 12. Det ger två gånger insatsen.

Spelet

Den som sköter spelet kallas croupier och denne snurrar hjulet, kastar kulan och tar hand om insatserna samt fördelar vinsterna. Hjulet snurrar hela tiden medan insatserna görs men då kulan sätts i rullning går det inte längre att satsa. Kulan skjuts iväg i motsatt riktning mot hjulets snurr. Då kula hamnar i ett fack ropar croupieren det nummer och den färg som har vunnit